Pokušao organizirati vojnu paradu na dan Republike Srpske, pa dobio po prstima od šefice NATO a

0
1318

PREDSJEDATELJ predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, pokušao je ishoditi da oružane snage sudjeluju u obilježavanju protuustavnog dana Republike Srpske, no nakon upozorenja stožera NATO-a u Sarajevu, ministarstvo obrane BiH odlučilo je ne udovoljiti Ivanićevu zahtjevu da se u Banju Luku pošalje počasna vojna postrojba.ivanii

U ministarstvu obrane BiH tijekom dana donijeli su odluku kako neće biti udovoljeno Ivanićevu zahtjevu da počasna postrojba oružanih snaga BiH bude angažirana tijekom svih ceremonija planiranih za nedjelju i ponedjeljak.

Pokušao izigrati raniju odluku ministarstva

Ta će postrojba u Banja Luku biti upućena samo u nedjelju kada je planirano polaganje vijenaca na spomenik poginulima u proteklim ratovima no neće biti angažirana 9. siječnja tijekom manifestacija kojima će se obilježavati sam dan RS kojega je Ustavni sud BiH proglasio nelegalnim.

Zahtjevom za angažiranje počasne postrojbe, Ivanić je pokušao izigrati raniju odluku ministarstva obrane da ne udovolji zahtjevu predsjednika RS Milorada Dodika, koji je tražio da u obilježavanju 9. siječnja, sudjeluju pripadnici treće pješačke pukovnije oružanih snaga BiH sastavljene od vojnika Srba.

Dodikov je plan bio da ti vojnici sudjeluju i u paradi koja je planirana kroz središte Banje Luke, no dobio je suglasnost tek za djelomično sudjelovanje vojnog orkestra.

Iako Dodikov politički protivnik, Ivanić podupire obilježavanje 9. siječnja, unatoč tome što je Ustavni sud BiH taj praznik proglasio neustavnim i nezakonitim.

Zapovjednica NATO stožera mu zabranila

Stoga je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH u četvrtak pokušao preinačiti prvobitnu odluku ministrice obrane Marine Pendeš, a kada za to nije dobio suglasnost bošnjačkog člana državnog vrha Bakira Izetbegovića, pribjegao je zahtjevu za angažiranje počasne postrojbe, na što po zakonu ima pravo.

No, u petak se o svemu očitovala zapovjednica stožera NATO-a u Sarajevu (NHQ) američka generalica Giselle Wilz.

Ona je izrijekom poduprla odluku ministrice obrane Pendeš o zabrani angažiranja pripadnika oružanih snaga BiH u Dodikovoj banjolučkoj proslavi.

U izjavi generalice Wilz dostavljenoj lokalnim medijima ističe se kako je u ovom slučaju riječ o poštivanju zakona i Ustava BiH.

Sankcije u slučaju kršenja odredbi

“Pripadnici oružanih snaga BiH dali su prisegu da će braniti ustavni poredak BiH”, izjavila je američka generalica, ističući kako zakon o obrani jasno predviđa sankcije i otpust iz vojne službe onih koji se budu drugačije ponašali.

Podsjetila je kako i u vojnom dijelu Daytonskog sporazuma postoje jasne smjernice o sankcijama u slučaju kršenja njegovih odredbi.

Stožer NATO-a u Sarajevu uspostavljen je po okončanju misije SFOR-a u BiH 2004. sa zadaćom da nadzire reforme obrane i funkcioniranje oružanih snaga.

LEAVE A REPLY