Crne slutnje zamjenika Angele Merkel: Bojim se da EU neće opstati

0
705

Njemački vicekancelar i predsjednik Socijaldemokratske stanke (SPD) Sigmar Gabriel strahuje za budućnost Evropske unije i ne isključuje njeno raspadanje, rekao je u subotu u intervjuu za sedmičnik Der Spiegel te za evropsko nejedinstvo optužio svog demokršćanskog koalicijskog partnera kancelarku Angelu Merkel pred izbore u 2017. na kojima će vjerovatno biti kandidat za kancelara.sogo

“Znam kakvo je stanje unutar Evropske unije i više nije nezamislivo da se ona raspadne”, rekao je Gabriel u intervjuu objavljenom na internetskim stranicama Der Spiegela u subotu.

Najvjerovatniji kandidat SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima objasnio je kako je njemačko insistiranje na politici štednje unutar Evropske unije Evropu razjedinilo više nego ikad prije.

On je za to indirektno optužio kancelarku Angelu Merkel, čiji je manji partner u koalicijskoj vladi, i demokršćanskog ministra finansija Wolfganga Schaeublea upozoravajući na moguće pogubne posljedice striktne politike štednje unutar zone eura.

“Jednom sam pitao kancelarku šta misli što će na kraju više stajati Njemačku: da Francuzima popusti i dozvoli pola posto veći deficit ili da Marine Le Pen postane predsjednica. Odgovor mi duguje do dan danas”, rekao je Gabriel i dodao kako je ovakav odnos prema evropskim partnerima bio nezamisliv u vrijeme Helmuta Kohla, bivšeg dugogodišnjeg kancelara i predsjednika demokršćana.

“Da smo mi u Njemačkoj bili prisiljeni primijeniti samo dio reformi i rezanja kao što je to bio slučaj u Grčkoj, već bi odavno došlo do narodnog ustanka”, rekao je Gabriel.

Gabriel je optužio Merkel i za nekoordiniranu politiku u vrijeme izbijanja migrantske krize.

“Najveća greška Angele Merkel je bila što se nije dogovorila ni s kim osim s Austrijancima. To se prijašnjim kancelarima ne bi dogodilo”, rekao je Gabriel.

One je demokršćansku Uniju CDU/CSU optužio i za to što Njemačka u Evropskoj uniji nailazi na otpor.

“CDU i CSU naspram ostatka Evrope uvijek nastupaju kao učitelji koji sve bolje znaju”, rekao je Gabriel te se založio za obrat u njemačkoj evropskoj politici.

SPD na čelu sa Sigmarom Gabrielom prema najnovijim ispitivanjima javnog mišljenja ima podršku oko 20 posto birača što je 17 posto manje od demokršćanske Unije CDU/CSU te svega pet posto više od desno-populističke Alternative za Njemačku.

2017. je važna izborna godina za Njemačku u kojoj se osim parlamentarnih održavaju i izbori u nekoliko saveznih država, između ostalih i u najmnogoljudnijoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

LEAVE A REPLY